Planera din belysning

belysning

I våra hem är det rätt så viktigt att planera detta med belysningen. Att lägga ner tid på att göra en bra ljussättning är inte fel. Det kan nämligen vara helt avgörande för intrycket och atmosfären av ett rum. Många lägger ner både tid och pengar på att inreda sina hem, med rätt sorts möbler, färg och så vidare, men det är många som glömmer bort detta med belysning. Så det kan vara en god idé att planera på vilket sätt du ska belysa olika rum samt vad för slags lampor du ska satsa på.

Viktigt med bra belysning

För att du ska kunna planera och välja din belysning, så finns det en del saker du bör fundera över. En viktig sak att ha i beaktande, det är vad rummet ska användas till, vad du gör i rummet samt vad för funktion lampan ska ge. Om man tittar på vardagsrummet som ett exempel, så är detta ett rum där det ofta behövs olika typer av belysning. Det eftersom att man i detta rum gör flera olika saker. Bland annat kan det vara bra att satsa på att både funktionell ljussättning samt en stämningsfull belysning. 

En bra ljussättning av ett rum, den har minst 5–7 olika belysningspunkter, alltså ljuskällor. Det gäller även att ha en bra mix av allmänbelysning, arbetsbelysning/funktionsbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning.

Satsa på olika typer av belysning

För att kunna göra en bra ljussättning av ett rum, så gäller det att du har flera belysningstyper. Allra först bör du satsa på att ha en bra allmänbelysning. Oftast handlar det då om en bra taklampa, som lyser upp hela rummet. Sedan bör du även satsa på att ha det som kallas för arbetsbelysning/funktionsbelysning. Det är då lampor som gör att du kan se vad du gör, som när du ska handarbete, förbereda mat, läsa och så vidare.

Punktbelysning är även det en bra idé att ha. Det är då ett riktat ljus, för att kunna belysa specifika föremål på ett bra sätt. Sist, men inte minst, så är det även bra att ha stämningsbelysning. Den är just för att skapa stämning i ett rum.

Rätt ljussättning kan göra det trivsamt

För att göra ett rum så trivsamt som möjligt, då är det bra att strukturera upp din belysning. Det så att du kan skapa rätt känsla. Det handlar dels om att välja rätt typ av belysning, så väl som välja rätt sorts lampor och att placera dem på rätt plats. Du kan på det viset få till ett rum så som du vill ha det. Det oavsett vad du ska ha rummet till och vad för känsla du är ute efter.

Du kan genom att välja rätt belysning, rätt lampor och ljus skapa en bra och trivsam miljö. Så se till att planera, rum för rum, med din belysning. 

Om du vill hitta bra lampor och belysning till ditt hem, så tipsar vi gärna om Lamp24, som har det mesta inom detta, både för inomhusbruk och ute!