Vad ska man tänka på när man köper soffa?

Är det så att du har funderat ett tag på att köpa soffa? Det finns ju en del saker att tänka på inför köpet samt att det kan vara bra att kolla in soffor inspiration på nätet för att se hur andra har valt. Det finns bra sidor med bilder och annat att kika på.

Det första du ska göra före du åker iväg för att handla din soffa, det är att mäta på den plats där den ska stå. Detta är något många glömmer bort. Dumt att komma hem med en soffa som är för stor för utrymmet! Se även till att du i butiken faktiskt provar soffan, på samma sätt du tänker använda den. Så sitt i den, ligg ner i den och så vidare. När du gör detta, tänk bort saker som storlek, modell och tyg, det är komfort som gäller. När du väl har hittat den komfort du gillar så kan du kolla om den finns i rätt storlek som du mätt upp hemma samt se vad den finns i för 

Val av färg

När det gäller att välja färg till din soffa, så är det bra att utgå från det rum den ska stå i. Det kan vara världens snyggaste soffa, men passar den inte in i helheten i hemmet så kan det bli fel. Du bör utgå från tre färger som redan finns i rummet och välja en av dem till soffan. Det så att det inte blir för rörigt med ytterligare en färg som inte finns innan. Tänk på att färgerna svart, grått och vitt anses vara utfyllnadsfärger, så dessa räknas inte i de tre.

Hur tänka med sittdjup och sitthöjd?

Detta är individuellt och beror helt på hur du sitter eller ligger i din soffa.  Du som vill kunna ligga bekvämt i din soffa, du bör se till att tänka på djupet, ju djupare, desto bekvämare att ligga ner i den. 

Vilket material är det slitstarkaste?

Soffor kan idag komma i olika material.  Det kan vara bra att välja ett slitstarkt material, särskilt om du har barn eller djur. Olika tyger kan vara olika slitstarka, beroende på hur de har vävts. Syntet är annars det som anses vara slitstarkast. 

Ett bra alternativ är att välja läder. Det som kan vara till dess nackdel är att soffan kan kännas kall om vinter och varm om sommaren.

Hitta rätt soffa 

Nu när du har fått lite tips på vad som är bra att tänka på inför soffvalet, så kan du kolla soffor inspiration för att se olika modeller och stilar och designer. Du kan även fundera på vad för typ av soffa det ska vara. Om det ska vara en hörnsoffa, en tvåsittsoffa, eller kanske en tresits. Det finns ju även de med schäslong samt att det även finns andra varianter. 

Ge dig sedan iväg till en bra möbelbutik, så att du faktiskt kan testa soffan samt känna och klämma på den och se hur den ser ut.