Smarta kostråd

Är det så att du vill börja äta lite mer nyttigare än du tidigare gjort? Det är inte allt för svårt att äta nyttigt. Vi har här i denna artikel tagit fram en del kostförslag och kostråd, som du även kan kombinera med den maten du gillar.

Ett mycket viktigt kostråd, det är att du ska se till att äta mycket frukt och grönt. Det är ju så att i dessa finns det gott om ämnen som främjar din hälsa på bra sätt. Man brukar rekommendera ett intag av 600 gram frukt och grönt. Med frukt och grönt kan du främja viktnedgång, få en bättre cirkulation i kroppen, motverka träningsvärk, samt få i din många bra vitaminer. 

Byt ut fettet

Något många gör idag, det är att äta allt för feta livsmedel. Det kan vara bra att byta ut en del av dem till mer fettsnåla varianter. Detta är allra viktigast för dig som ska gå ner i vikt, men det är även bra för andra med. Du bör inte stryka allt fett, utan bara byta ut en del av det. Bland annat kan du byta ut mot en magrare ost, använda växtoljor istället för smör och äta salta pinnar hellre än chips.

Satsa på fullkornsprodukter

Det är även bra kostförslag att byta ut en del produkter mot sådana som är med fullkorn istället. Bland annat kan du satsa på att äta fullkornspasta före vanlig pasta, grovt bröd framför vitt bröd och råris istället för vitt ris. 

Frossa i skaldjur och fisk

Både skaldjur och fisk är bra att äta mycket av. Det eftersom att de innehåller en massa näringsämnen, som är svåra att få i dig av tillräckligt annars. Bland annat gäller det n-3-fettsyror, D-vitamin, jod och selen.  Utöver dessa viktiga ämnen så innehåller både fisk och skaldjur proteiner samt en mängd viktiga vitaminer. 

Ät gärna kött, men minska på fettet

Kött har i vissa fall ett fett som är mindre bra för kroppen. Men samtidigt är det så att kött även innehåller en rad viktiga näringsämnen som du kan behöva. Du kan välja att äta magert kött, för det innehåller bland annat protein, järn, zink, magnesium, krom, molybden, B6-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin och B12-vitamin.

Måttlig konsumtion av socker

En annan viktig sak, det är att inte äta allt för mycket socker eller sötsaker. Väljer du en måttlig mängd, så kommer du inte ha humörsvängningar samt att du kan hålla vikten och det är även bra för dina tänder. Visst kan du äta sötsaker ibland, men välj då rätt sorts sötsaker. 

Viktigt med vatten

Att dricka tillräckligt med vatten varje dag är även det viktigt. Visste du det att när du väl känner av att du är törstig, så har du redan gått på sparlåga och har en låg vätskebalans. Så du bör fylla på med vätska, under hela dagen, redan före du känner av törsten. Man brukar rekommendera att dricka minst 2 liter per dag.

Bra kostförslag

Om du vill ha specifika kostförslag och menyer att gå efter, så finns det gott om dem på nätet.